Talalay natuurlatex bestaat uit de melkachtige vloeistof die komt uit de latexboom Hevea brasiliënsis. Oorspronkelijk groeit deze boom in Brazilië maar tegenwoordig ook in Azië, bijvoorbeeld in Thailand, Indonesië en Maleisië. Net onder de bast van de rubberboom, stroomt de latex in een soort aders, die als een spiraal om de stam heen draaien. Men snijdt de ader in de lengte door en hangt er een bakje onder. Hierin vangt men de melksappen op.

Het proces

Tijdens het Talalay productieproces vermengd men de melkachtige vloeistof met lucht. Dan mixed men tot er een zeer luchtig schuim ontstaat. Dit schuim giet men in een aluminium mal. Deze mal is van boven en van onderen voorzien van stiften. Dit zijn pennen die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen latex melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht. Dit noemt men het vulkanisatieproces. Echter voorafgaand aan dit proces trekt men de latexmal eerst nog vacuüm. Op deze wijze verdeelt het latexschuim zich egaal over de mal. Hierna wordt het latexschuim, door stikstof bevroren naar een temperatuur van –30°

latex boom
Open cellen

Hierdoor knapt de gesloten celstructuur. Dit heeft tot voordeel dat het latexschuim over een zeer open celstructuur beschikt. Dit kom ten goede aan de veerkracht, ventilatie en comfort van het product. Het weerstandsverlies is bij Talalay latex dan ook aanzienlijk minder dan bij andere latex kernen.

Door een milieuvriendelijk mengsel van CO2 en lucht door het schuim te blazen geleert het schuim. Dit doet men om te voorkomen dat het schuim niet in elkaar zakt tijdens het opwarmen . Ook blijft dan de open-celstructuur behouden. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd tot + 115° C. Tijdens dit verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte van de mal. Daarna haalt men de kern uit de mal en wast men hem grondig. Ook droogt men de latex kern en vulkaniseerd men na. Nu heeft de open celstructuur haar definitieve vorm bereikt. Dit is het niet te evenaren Vita Talalay natuurlatex.

Voordelen

Het intensieve, nauwgezette Talalay productie proces geeft essentiële pluspunten. Tests hebben uitgewezen dat er veel minder terugval van stramheid optreedt na langdurige belasting. Door de open celstructuur is het Talalay latex aanzienlijk koeler dan de traditionele latexsoorten. Het ventilerend vermogen is aanzienlijk hoger en het weerstandsverlies fors minder tijdens de levensduur.

latex mal

Kortom: Vita Talalay latex is een materiaal met een uitstekende elasticiteit. Het heeft een unieke open-celstructuur waardoor het ventilerend, comfortabel en duurzaam is.